Alli ja Torild Branderin Säätiö sr

Sammaltutkijoiden retki Kivijärven luonnonsuojelualueen Kalkkimäelle

21.5.2024

Kivijärven luonnonsuojelualueella vieraili 20.5.2024 kaksi sammaleihin erikoistunutta biologia, erikoistutkija, FM Kati Pihlaja sekä väitöskirjatutkija Inka Kuusisto. Molemmat työskentelevät Turun yliopiston biodiversiteettiyksikössä. Mukana retkellä oli myös akaalainen sammalguru, FM Harri Arkkio. Hän on on kirjoittanut Ari Parnelan kanssa tutkimusteoksen Kissakalliolta Illeröömiin, joka käsittelee Pirkanmaan kalliosammalia Kivijärven luonnonsuojelualueenkin huomioiden.
Kalkkimäeltä määritettiin puiden rungoissa ja maapuilla kasvavia sammalia sekä otettiin sammalnäytteitä. Kivijärven Kalkkimäen kalkkikiviesiintymää on louhittu vielä 1800-luvulla, jäljellä on enää pieniä vain kasvillisuuden peittämiä pieniä kuoppia. Kalkkipitoisen maaperän ansiosta alueella esiintyy kalkinsuosijasammalien ohella rehevää lehtokasvillisuutta, myös runsaasti metsälehmuksia.
Alli ja Torild Branderin Säätiön puolesta retken oppaina toimivat säätiön hallituksen varajäsen, biologi Oskari Härmä sekä säätiötä maankäytössä avustava agronomi Mikko Hovila.