Säännöt

ALLI JA TORILD BRANDERIN SÄÄTIÖN SÄÄNNÖT

 

1 § Nimi ja kotipaikka

Säätiön nimi on Alli ja Torild Branderin säätiö. Säätiön kotipaikka on Forssan kaupunki.

2 § Tarkoitus

Säätiön tarkoitus on edistää luonnonsuojelua erityisesti Lounais-Hämeessä Forssan, Humppilan, Jokioisten, Someron, Tammelan, Urjalan ja Ypäjän kunnissa.

3 § Tarkoituksen toteuttaminen

Säätiö toteuttaa tarkoitustaan tukemalla Lounais-Hämeen luonnonsuojeluyhdistyksen toimintaa sekä tukemalla hankkeita, jotka muulla tavoin edistävät luonnonsuojelua. Säätiö voi myös ostaa kiinteistöjä luonnonsuojelualueiden perustamiseksi.

4 § Peruspääoma

Säätiön peruspääomaksi on luovutettu arvopaperiomaisuutta, jonka arvo on n. 620 000 euroa sekä Urjalassa sijaitsevat kiinteistöt Raikko, Metsätila I sekä Aapon haka, joiden pinta-ala on yhteensä 836 ha. Peruspääoma käsittää myös taide-esineitä sekä Forssassa sijaitsevan asuntohuoneiston.

Arvopaperiomaisuutta hoidetaan suunnitelmallisesti, jotta saataisiin riittävä tuotto säätiön tarkoituksen toteuttamiseksi ilman kohtuutonta sijoitusriskiä. Säätiö voi tehdä myös sijoituksia, jotka edistävät sen tarkoituksen mukaisia tavoitteita.

Säätiön maaomaisuus käsittää Raikon ja Metsätila 1:n alueella sijaitsevat luonnonsuojelualueet, joiden luonnonhoitotöistä, rakennuskannasta ja rakenteista säätiö huolehtii. Metsätalousalalla säätiö harjoittaa ekologisesti kestävällä tavalla metsätaloutta, jonka tuotto käytetään suoraan tai sijoitustoiminnan kautta säätiön tarkoituksen toteuttamiseen.

Säätiöllä on oikeus ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja. Säätiöllä on oikeus harjoittaa liiketoimintaa, joka liittyy Kivijärven-Kaakkosuon alueella tapahtuvaan luonnonsuojelualueen sääntöjen sallimaan koulutus-, retkeily-, yms. toimintaan.

5 § Hallitus ja toimitusjohtaja

Säätiön asioita hoitaa ja sitä edustaa kolmeksi vuodeksi kerrallaan valittu hallitus, johon kuuluu 3–5 jäsentä sekä 2 varajäsentä. Hallituksen toimikausi alkaa vuosikokouksesta. Säätiön hallituksen jäsenet valitsee hallitus vuosikokouksessa kolmeksi vuodeksi kerrallaan.

Hallitus valitsee keskuudestaan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan kunkin vuoden ensimmäisessä kokouksessa.

Säätiöllä voi olla toimitusjohtaja ja muita toimihenkilöitä, joiden toimikausi jatkuu toistaiseksi.

6 § Hallituksen kokous

Kutsu hallituksen kokouksiin toimitetaan sähköpostilla tai muulla todistettavalla tavalla kullekin jäsenelle vähintään viisi päivää ennen kokousta. Muut tiedonannot hallituksen jäsenille toimitetaan samalla tavalla.

Hallituksen kutsuu koolle puheenjohtaja, hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja tai kaksi muuta hallituksen jäsentä yhdessä.

Hallitus on päätösvaltainen, kun läsnä on puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ja puolet muista hallituksen jäsenistä.

Päätökset tehdään yksinkertaisella äänten enemmistöllä. äänten mennessä tasan ratkaisee henkilövaalissa arpa ja muissa asioissa puheenjohtajan ääni.

Hallituksen kokouksesta laaditaan pöytäkirja, johon merkitään päätökset ja äänestykset. Pöytäkirjan allekirjoittaa kokouksen puheenjohtaja ja vähintään yksi kokouksessa siihen valittu jäsen.

7 § Hallituksen jäsenen palkkiot

Hallituksen jäsenille saadaan maksaa kohtuullinen kokouspalkkio ja kohtuullinen palkkio säätiön hyväksi tehdystä muusta työstä.

8 § Vuosikokous

Hallitus kokoontuu vuosikokoukseen kunkin vuoden maaliskuun loppuun mennessä. Kutsu vuosikokoukseen on lähetettävä vähintään viisi päivää ennen kokousta.

Vuosikokouksessa on:

1) vahvistettava edellisen vuoden tilinpäätös ja toimintakertomus,

2) päätettävä talousarviosta kuluvalle vuodelle,

3) määrättävä kokouspalkkion suuruus,

4) valittava tilintarkastaja ja hänelle varatilintarkastaja, jos se on tarpeen,

5) ennen hallituksen toimikauden umpeenmenoa nimettävä hallituksen jäsenet 

9 § Säätiön edustaminen

Puheenjohtajalla on oikeus edustaa säätiötä.

Hallitus voi antaa edustamisoikeuden myös jäsenelleen tai muulle nimetylle ihmiselle.

Hallitus valitsee ja irtisanoo säätiön toimitusjohtajan sekä säätiön palvelukseen mahdollisesti tarvittavat muut toimihenkilöt.

10 § Tilikausi ja tilintarkastus

Säätiön tilikausi on kalenterivuosi. Tilit ja toimintakertomus on annettava vuosikokouksen jälkeen tilintarkastajalle, jonka on annettava tilintarkastuskertomuksensa huhtikuun kuluessa.

Mikäli tilintarkastuskertomus antaa aihetta, hallituksen on viimeistään kesäkuussa päätettävä toimenpiteistä, joihin tilintarkastuskertomus antaa aiheen. 

11 § Vuosiselvitykset ja ilmoitukset Patentti- ja rekisterihallitukselle

Oikeaksi todistetut jäljennökset tuloslaskelmasta ja taseesta liitteineen, tase-erittelyistä sekä toiminta- ja tilintarkastuskertomuksista on toimitettava Patentti- ja rekisterihallitukselle kesäkuun loppuun mennessä.

Hallituksen jäsenen ja edustamiseen oikeutettujen vaihtumisesta on viivytyksettä tehtävä ilmoitus Patentti- ja rekisterihallituksen säätiörekisteriin.

12 § Sääntöjen muuttaminen ja säätiön purkaminen

Säätiön sääntöjä voidaan muuttaa hallituksen päätöksellä, jota enemmistö hallituksen jäsenistä kannattaa. Sääntöjä ei kuitenkaan voida muuttaa pykälien 2 ja 3 vastaisiksi.

Sääntömuutos astuu voimaan, kun Patentti- ja rekisterihallitus on vahvistanut sen.

Jos säätiö puretaan, käytetään säätiön varat säätiön hallituksen päättämällä tavalla sääntöjen 2 §:ssä mainittuun tarkoitukseen.